Ruokavalioiden merkitys pelikentällä

Oletko ikinä kokeillut erilaisia ruokavalioita, ja katsonut miten ne vaikuttavat kuntoosi, suorituskykyysi ja jaksamiseesi kentällä? Itse nimittäin olen, ja huomannut että sillä mitä syöt on aika suurikin merkitys monellakin eri tavalla. Peli kulkee paremmin kun on oikeaa bensaa sisällä.

ruokavalio jalkapalloon
Tää ei oo ehkä kuitenkaan se paras ruoka, jos haluaa oikeasti pelata kunnolla

Tässä olisi joitakin ruokavalioita ja niiden ideoita, joita kannattaa joskus kokeilla. Koska kaikilla sama ruokavalio ei toimi kuin toisilla, täytyy tämä aika pitkälti kokeilla itse. Syö vaikka noin kuukauden ajan tietyllä tavalla, niin sitten näet suunnilleen, millainen vaikutus sillä on sinun terveyteesi ja pelikuntoosi!

Kivikautinen tai paleo ruokavalio

Kivikautinen ruokavalio sisältää tuoreita hedelmiä, kasviksia, kaloja jne. Kivikautinen ruokavalio tarkoittaa käytännössä kivikautisen ruokavalion jäljittelemistä eli niiden ruokaaineiden sisällyttämistä ruokavalioon mitä kivikaudella syötiin. Käytännössä tämän kaltainen ruokavalio soveltuu mm. larppaajille.

Karppaus

Karppaajan ruokavalio voidaan rinnastaa vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Siinä pyritään pitämään ruokavalion hiilihydraattipitoisuutta normaalia suositusrajaa alempana. Karppaus ruokavalio voidaan suunnitella useita eri strategioita käyttäen, esim. suotuimpiin karppaus strategioihin kuuluu mm. atkinsin dieetti.

Laihduttajan ruokavalio

Laihduttajan ruokavalio liittyy hyvin paljon vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Laihduttajan ruokavalioon tulisi sisällyttää mm. Omega-3 rasvahappoja sisältäviä eineksiä, sillä ne polttavat sokeria sekä rasvaa liikuntasuoritusten aikana. Omega-3 rasvahapot ovat myös hyviä sydämelle ja vähentää riskiä altistua muille sairauksille. Kalaöljy sekä useammat kalat ja kalatuotteet ovat yleisimpiä Omega-3 rasvahappojen lähteitä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja sen noudattaminen on hyvin vaikeaa jos siihen kuuluvat ruokalajit eivät käy mieleen. Tästä syystä on hyvä perehtyä uusiin resepteihin, jotta vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kuuluvista eineksistä saa valmistettua mahdollisimman maukkaan makuelämyksen. Näin laihduttaminen ei ole pelkkää epämiellyttävien ja tylsien kasvisten syömistä, vaan ruokaympyrä ja sen sisällöstä valmistetut ateriat ovat maukkaita.

Atkinsin ruokavalio

Atkins ruokavalio on periaatteessa sama kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio, tai siihen se ainakin perustuu. Tarkoituksena on poistaa hiilihydraatteja ruokavaliosta. Ruokavalion tarkoituksena on saavuttaa elimistö tilaan jossa energialähteenä käytetään rasvaa. Atkins ruokavalio muistuttaa zone ruokavaliota.

Liikunta ruokavalio

Liikunta ruokavalio on se jota tulee noudattaa muun liikunnan ohessa. Ruokavalio on iso osa kehon treenaamista ja ilman hyvän liikunta ruokavalion noudattamista kaikkea liikunnan hyötyä ei maksimoida. Ruoista on hyvä jättää kaikki ylimääräinen rasva pois sekä sisällyttää ruokavalioon vain sellaisia hiilihydraatteja mitkä ovat hyvä (niinkuin pasta, riisi ja puuro).

Oikea ruokavalio usein tulkitaan terveelliseksi ruokavalioksi. Terveellinen eli oikea ruokavalio sisältää usein eri ruokalajeja joista saadaan kaikki tarvittava vitamiini mitä ihminen tarvitsee. Oikeaan ruokavalioon ei usein sisällytetä erittäin rasvaisia ja epäterveellisiä ruokia. Kasvikset sekä hedelmät ovat usein osana oikeaa ruokavaliota.

Proteiinipitoinen dieetti

Proteiini ruokavalio sisältää paljon proteiinipitoisia ruokia. Raejuusto on hyvä proteiinin lähde jota voi käyttää monien ruokien kyljessä. Liha on hyvä proteiinin lähde ja näin kuuluu proteiini ruokavalioon. Mistä vain ruokavaliosta voi tehdä enemmän tai vähemmän proteiini ruokavalion sisällyttämällä siihen proteiinipitoisia ruokia kylkeen.

Proteiinipitoinen ruokavalio on usein urheilijoiden ja liikkujien noudattama ruokavalio sillä ihminen tarvitsee proteiinia lihasten kasvattamiseen. Proteiinin parhaita/suosittuja lähteitä ovat raejuusto, kananmunat ja lihatuotteet.

Marevan ruokavalio

Marevan ruokavalio käytännössä tarkoittaa että päivittäin pitää syödä paljon kasviksia lukuunottamatta tummanvihreitä. Kasviksia kuten parsakaalia ei saa sisällyttää marevan ruokavalioon. Marevan ruokavalio ja sen käyttäjän tulee olla varovainen viinan kanssa sekä luontaistuotteiden kanssa. Marevan ruokavalion on tarkoitus estää K-vitamiinin toiminta (joka on osa verenhyytymis -prosessia) jota saadaan ruokavalioista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *